Ha bent tartózkodik, fontolja meg a színezett fényvédők használatát

Ha bent tartózkodik, fontolja meg a színezett fényvédők használatát

Ha kapcsolatban élt, az emberek azt gondolták, hogy betegsége van, amit elkaphatnak. Nagyon érzelmileg feltöltött” – mondja Crutchfield.

A vitiligo aggasztó elemét tovább növeli az a tény, hogy nincs mód annak megakadályozására, hogy terjedjen vagy kiújuljon. És nem lehet megmondani, hogy a bőr mekkora része lesz érintett. (2) Ez a kiváró elem tovább fokozhatja a szorongást.

De egyre több történet mutat biztató híreket a vitiligóról és a testképről. A bőrproblémákkal küzdő egyének egyre hangosabbak a bőrük és testük elfogadása és szeretete iránt.

Ash Soto egyike azoknak az embereknek. A 22 éves floridai orlandói nő az Instagramot használja (ahol fiókjának, a @radiantbambinak több mint 150 000 követője van), hogy vitiligóját teljes mértékben kimutassa. (3) Fotóit inspiráló feliratok kísérik, amelyek arra buzdítják követőit, hogy szeressék magukat, és legyenek testpozitívak, függetlenül attól, hogy nézel ki.

De azt mondja, nem volt mindig ilyen optimista a kilátásai.

Soto szerint megpróbálni megtanulni, hogyan kell elfogadni a testedet – és hogyan változtatta meg a vitiligo

„12 éves korom körül diagnosztizáltak nálam” – mondja Soto. „Egy kis fehér foltnak indult a nyakamon. Eltelt pár hónap, és rájöttem, hogy megjelent egy másik, és tudtam, hogy valami nem stimmel. ”

A bőrgyógyász a helyszínen diagnosztizálta. A félelem és a zűrzavar következett. „Soha nem hallottam a vitiligóról, és fogalmam sem volt, mi fog történni velem” – mondja Soto. „Nem tudtam, milyen gyorsan fognak bekövetkezni ezek a változások. ”

KAPCSOLÓDÓ: A vitiligo gyakori jelei és tünetei

Soto azt mondja, hogy más gyerekek felkapták őt az iskolában, ami azzal a ténnyel párosulva, hogy nem érezte jól magát a bőrében, utált minden nap iskolába járni. „Bármilyen okot kitalálnék, hogy ne menjek el, mert nem akartam, hogy a gyerekek még egyszer gúnyolódjanak velem” – mondja. „Nem tudtam elmenni táncolni vagy a barátaimmal lógni. Abban a lelkiállapotban voltam, hogy még ezt sem tehetem meg. ”

Túlméretes pulóvereket hordott, mert eltakarták a bőrét, és biztonságban érezte magát.

A pubertás túlélése, miközben a diagnózisával küszködött, rendkívül nehéz volt. „Úgy érzem, nagyon nehéz volt hallanom, hogy emberek mondanak dolgokat a bőrömről, amikor megpróbáltam megtanulni, hogyan fogadjam el magam” – mondja.

Végül is nem ezzel a feltétellel született. Meg kellett birkóznia azzal, ami a bőrével történik, és rá kellett jönnie, hogy nem sok mindent tehet, hogy megállítsa.

KAPCSOLÓDÓ: Ki kapja meg a vitiligo-t és miért?

A kihívások leküzdése kis lépésről lépésre segített

Mire Soto elérte a késői tinédzser korát, megváltozott a gondolkodásmódja. „Emlékszem, egy nap a szobámban ültem, sírtam magamban, és arra gondoltam: „Nem akarok így élni életem hátralévő részében” – mondja. „Senki nem fog segíteni rajtam, hacsak nem segítek magamon. ”

Az önbecsülésének megújítása nem egyik napról a másikra történt. „Nem úgy volt, hogy egy nap úgy döntöttem: „Ó, szeretni fogom magam”, és ez megtörtént” – mondja. „Annyi időbe telt. ”

Hogy a helyes irányba terelje, Soto mini kihívásokat adott magának. Egy napon úgy döntött, rövidnadrágot vesz fel, és figyelmen kívül hagyja a többiek pillantását. „Ilyen apróságokat tennék, hogy jobban befogadjam” – mondja.

„Még mindig dolgozom” – mondja Soto. „Vannak napok, amikor jól vagyok, és vannak napok, amikor nincs olyan jó napom. “A fotó Ash Soto jóvoltából (@radiantbambi)

Vitiligojának művészetté alakítása is segített neki felkarolni a bőrét. Amikor Soto 19 éves volt, festőtollakkal kezdte nyomon követni vitiligo foltjait. A fotókat az Instagramon tette közzé, és pozitív választ kapott, ami segített neki, hogy követőit szerezzen. Azzal, hogy vitiligoját művészetté változtatta, azt remélte, hogy mások is látják majd, ahogy átöleli a bőrét, és ihletet kapnak arra, hogy magukhoz öleljék.

A vitiligós emberek beszélnek – de ez nem mindig volt így

Soto azt mondja, nehéz volt nem volt kihez kapcsolódnia, amikor megtanult együtt élni vitiligóval. „Nem volt az a közszereplőm vagy valaki, akire felnézve azt gondolhattam volna: „Hú, pontosan ezen megyek keresztül” – mondja.

Ezen a területen szerencsére javultak a dolgok. Számos vitiligós közéleti személyiség került most a reflektorfénybe, köztük:

Winnie Harlow, egy vitiligós kanadai modell, aki 2014-ben az America’s Next Top Model-ben szerepelt. Azóta megjelent Beyoncé Lemonade albumán és számos magazinban. (4) Michaela DePrince DePrince balett-táncos, aki eredetileg Sierra Leone-ból származik, szerepelt a 2011-es First Position című dokumentumfilmben, megírta a Taking Flight: From War Orphan to Star Ballerina című könyvet, és beszélt vitiligóval való együttéléséről. Breanne Rice, a The Bachelor 2015-ös versenyzője Miután befejezte a műsor felvételét, Breanne Rice jelentkezett vitiligójával kapcsolatban. Azt mondta, sminkkel takarta el a forgatás közben, ami napi másfél órát vett igénybe. Rice a Women’s Health-nek elmondta, hogy a műsor adása után úgy döntött, nem akarja tovább titkolni. (5) Az Instagramon nyitott az állapotáról, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy bár a vitiligo az egyik része, semmiképpen sem határozza meg.

Soto úgy gondolja, hogy csodálatos dolog, hogy ezek a nők milyen hatással voltak a vitiligo-tudatosságra. „Szerintem ez a legjobb dolog valaha” – mondja. „Bárki, aki azt mondja a vitiligós embereknek, hogy minden rendben, én mindenért. 100 százalékosan szurkolok neked, mert úgy gondolom, hogy nagy szükség van rá. ”

Ez nem jelenti azt, hogy Soto mindig magabiztosan és jól érzi magát a bőrében. „Még mindig dolgozom” – mondja. „Vannak napok, amikor jól vagyok, és vannak napok, amikor nincs olyan jó napom. ”

A szakértők egyetértenek abban, hogy a vitiligo többet érint, mint a bőrt, és pusztító hatással lehet az érzelmi egészségre. Vannak, akik hasznosnak találják, ha megbeszélik tapasztalataikat másokkal, beleértve a mentális egészségügyi szakértőket is. (6)

Soto azt mondja, hogy a családjára támaszkodik, amikor rosszul érzi magát. És felolvassa Instagram-követői üzeneteit is, hogy felpörgesse. „A szavaikat olvasva eszembe jut: „Hé, ez megvan. Erős vagy. És túl lehet rajta lépni” – mondja. „Szerintem nem veszik észre, hogy engem is annyira inspirálnak [amennyire én inspirálom őket]. ”

Bővebben a testpozitivitásról

Hogyan maradjunk pozitívak, ha Crohn-betegsége van

Miért ellenzem a fogyókúrás elhatározásokat a testpozitivitás érdekében

10 motiváló jógi, akit követni kell az Instagramon

Hogyan tartsunk fenn egészséges testképet

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Papadopoulos L, Bor R, Legg C. Coping with the Disfiguring Effects of Vitiligo: A Preliminary Investigation Into the Effects of Cognitive-Behavioral Therapy. A British Journal of Medical Psychology. 1999. szeptember. Vitiligo. Mayo Klinika. 2018. március 8. @radiantbambi. Instagram. Ról ről. Winnie Harlow. Van Amburg, Jessie. „Elrejtettem a vitiligomat, miközben versenyeztem a „The Bachelor” c. ‘” Nők egészsége. 2018. június 21. Vitiligo támogatása. NYU Langone Health. Mutass kevesebbet

A legújabb Vitiligo-ban

A szemszín segíthet megjósolni a vitiligo kockázatát

A tanulmány megállapította, hogy a kék szeműek kisebb valószínűséggel szenvednek autoimmun betegségben.

Szerző: Mary Elizabeth Dallas 2012. május 8

6 műtét utáni tipp a metszés gyógyulásához

A megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú – de gyakran figyelmen kívül hagyott – része a helyreállítási tervnek.

Írta: Andrea Peirce 2021. április 26. Szponzorált hirdetési tartalom

8 dolog, amit az ekcémás embereknek tudniuk kell a COVID-19 vakcinákról

Bőrgyógyászok szerint az atópiás dermatitiszben szenvedők túlnyomó többsége számára előnyös lehet az új koronavírus elleni védőoltás. Olvas. . .

Írta: Moira Lawler 2021. április 20

Te – Igen, Te! — Lehet Psoriasis Patient Advocate

Írta: Howard Chang 2021. március 25

A pikkelysömörrel való élet ázsiai amerikaiként azt jelentheti, hogy „keserűt eszik”

Írta: Howard Chang 2021. március 3

Mi a teendő, ha a helyi kezelések nem elegendőek a pikkelysömörhöz

Az Ön állapotának előrehaladtával előfordulhat, hogy meg kell fontolnia szisztémás kezeléseket a tünetek kezelésére.

Írta: Colleen de Bellefonds 2021. február 23

10 jel, hogy itt az ideje, hogy hívja bőrgyógyászát a pikkelysömörrel kapcsolatban

Előfordulhat, hogy fel kell vennie a kapcsolatot bőrgyógyászával a rendszeres látogatások között.

Írta: Colleen de Bellefonds 2021. február 23

7 módja annak, hogy kapcsolatba lépjen másokkal, ha Hidradenitis Suppurativa van

Így érezheti magát kevésbé egyedül, ha ezzel a prostaline fórum krónikus bőrbetegséggel él.

Írta: Julie Stewart 2021. február 11

9 diéta, amit a Hidradenitis Suppurativa ellen tehet és nem

A diéta önmagában nem gyógyítja meg az állapotot, de az, amit eszel, csökkentheti a gyulladást és enyhítheti a HS tüneteit.

Írta: Julie Stewart 2021. február 11

Kérdezze meg Castle Connolly legjobb orvosát: Hogyan hat az öregedés és a gravitáció a bőrére

A Castle Connolly Top Doctorként elismert plasztikai sebész arról beszél, hogy milyen tényezők befolyásolják bőrünk megjelenését, és hogyan tehetik ezt a betegek. . .

2021. február 11-ig"

A nap mellett a laptop vagy a mobiltelefon fénye is károsíthatja a bőrt. Ada Yokota/iStock

Évek óta megfogadta a felhívást, hogy minden alkalommal, amikor kilép az ajtón, viseljen széles spektrumú fényvédőt a szabad bőrfelületen. Nyáron ez az egészséges bőrszokás még fontosabb, mivel általában több időt tölt a napon. Az utóbbi időben előfordulhat, hogy a COVID-19 világjárvány miatt kevesebb időt tölt kint és többet bent. Még mindig fontosnak kell lennie az SPF-nek? Röviden, valószínűleg.

„Az emberek nagyon odafigyelnek a naptej viselésére a strandon, hogy elkerüljék a leégést, amelyet a rövidebb hullámhosszú UVB-sugarak okoznak. Ne feledkezzünk meg az UVA-sugarakról, amelyek hozzájárulnak az öregedéshez és a bőrrákhoz, és elérhetik Önt, amikor bent tartózkodik” – mondja Elizabeth Hale, MD, a Skin Cancer Foundation vezető alelnöke és a NYU bőrgyógyász klinikai docense. Langone Medical Center New Yorkban. „Az UVA hullámhossza hosszabb, mint az UVB. Nem csak mélyebbre hatol a bőrbe, hogy lebontja a kollagént és az elasztint, ami ráncokhoz vezet, hanem a felhőkön és az ablakokon keresztül is átjut” – mondja.

Egyes bőrgyógyászok, köztük Loretta Ciraldo (MD), egy Miami-i székhelyű, okleveles bőrgyógyász és a Dr. Loretta bőrápoló termékcsalád alapítója, azt mondják, hogy nem feltétlenül van szükség fényvédőre beltérben, de fel kell kenni a bőröndben. . m. akárhogyan is. „Azt javaslom, hogy minden reggel SPF-terméket használjon, mert a napi tevékenységei során előfordulhat, hogy „véletlen napsugárzásnak” nevezik, akár vezetés közben (ablaküvegen keresztül), akár egy rövid, szabadban végzett munka során, ami nagyobb expozíciót eredményez. a tervezettnél, például ha a postafiókhoz rohansz, és megállsz beszélgetni a szomszéddal” – mondja.

KAPCSOLÓDÓ: 7 fényvédő hiba, amely árt a bőrének

Amíg az UV-sugarakról hall, van egy másik fénytípus is, amelyről tudnia kell. A látható fény a látható fény, amely magában foglalja a természetes forrásokat (a nap sugarait) és a mesterségeseket (az elektronika kék fénye). Ezt láthatja HEV-nek vagy nagy energiájú látható fénynek is. Ez a fajta fény nem okoz leégést, de más károkat okozhat.

Az elektronikai eszközökből érkező fény, valamint a LED-es okostelefonok fényképezése után villognak, fokozzák a szabad gyökök aktivitását a bőrben, ami károsíthatja a sejteket – derül ki a Journal of Biomedical Physics folyóiratban 2018 decemberében megjelent tanulmányból. & Mérnöki.

Sőt, a napfény látható és láthatatlan fényt is tartalmaz, és mindkettő károsíthatja a bőrt. „A publikált kutatások azt mutatják, hogy a napból érkező látható fény jelentősebb bőrpírt, duzzanatot és hiperpigmentációt okoz, mint a napból származó UVA arányos mennyisége” – mondja Dr. Ciraldo korábbi kutatásokra hivatkozva. Egy másik tanulmány, amelyet 2020 januárjában tettek közzé a FASEB Journalban, arra a következtetésre jutott, hogy az UV és a látható fény károsítja a bőr mélyebb rétegeit, és a két fénytípus kombinációja súlyosbítja ezt a hatást.

Ciraldo szerint további kutatásokat kell végezni az elektronikával kapcsolatban, mivel eltérések mutatkoznak abban, hogy valójában mennyi HEV-fényt kapunk a számítógépekből, mobiltelefonokból és más eszközökből, és mindegyik mást bocsát ki. De azt mondja: „Bár a képernyők sokkal kevesebb HEV-t bocsátanak ki, mint a nap, expozíciós időnk óriási, ha összehasonlítjuk, hogy mennyit napozunk egy héten, és mennyi képernyőidőt halmozunk fel. ”

KAPCSOLÓDÓ: 5 gyakori bűnös a bőrkárosodásban

Hogyan tartsa biztonságban bőrét, ha bent van

Ha nem is mész ki a szabadba, Hale továbbra is azt javasolja, hogy kenj fel egy feliratozott fényvédőt "széles spektrumú" (ez azt jelzi, hogy blokkolja az UVA és UVB sugarakat is) a kitett területeken, például az arcon, a nyakon, a kézháton és a dekoltázson. A még jobb védelem érdekében a fényvédő krém előtt simítson rá egy antioxidáns szérumot. “Az antioxidánsok segíthetnek megakadályozni a szabad gyökök okozta károsodást” – mondja Dr. Hale. Ezek a szabad gyökök a szennyezésből, a füstből, a napból és a látható fényből keletkeznek. Ha olyan terméket szeretne találni, amely megfelel a számlának, keressen olyan terméket, amelynek címkéjén vagy nevében szerepel az „antioxidáns szérum”, vagy olyan antioxidáns összetevők szerepelnek, mint a C-vitamin.

A látható fény különösen súlyosbítja a pigmentációs problémákat, például a melazmát, mondja Hale. Az American Academy of Dermatology szerint a melasma olyan bőrprobléma, amelyben barna foltok borítják az arcot. A bőrgyógyászok úgy vélik, hogy a hormonváltozások okozzák a megjelenést, ezért a melasma gyakori probléma a terhesség alatt, amikor a nők hormonális változáson mennek keresztül. Ha bent tartózkodik, fontolja meg a színezett fényvédők használatát. Ezek nem csak könnyebbnek tűnnek (inkább egy hidratáló krém állaga), hanem vas-oxid nevű pigmentet is tartalmaznak. “Ez az összetevő kifejezetten blokkolja a látható fényt, és csökkenti a melasma kockázatát” – mondja Hale.

KAPCSOLÓDÓ: 7 Wellness Blogger tipp a fakó bőr azonnali ragyogásához

A legjobb belső használatra használható fényvédő termékek egy bőrgyógyász szerint

Nem számít, mennyit tervez ma kint lenni, „a bőr ápolása a fényvédővel kezdődik” – mondja Hale. Íme öt termék, amelyek tökéletesek a védelmére, amikor (főleg) beltérben tartózkodik.

EltaMD UV Elements színezett széles spektrumú SPF 44, 35 dollár. 50, Dermstore. com

Hialuronsavval simítja és hidratálja a bőrt. 44-es SPF-je védi az UV-sugaraktól, a cink-oxid pedig a látható fénytől. Ezenkívül olajmentes, így nem okoz pattanásokat. Ezt minden reggel szívesen felkened, mert ragyogóvá varázsolja a bőrt.

Colorescience Sunforgettable Brush-On fényvédő SPF 30, 65 dollár, Dermstore. com

Hale kedveli ezt a terméket az ecsettel való felhordása miatt, így könnyen magával viheti a táskájában, és délben újra felviheti. Öt árnyalatban kapható, és a púder textúrája segít mattítani a bőrt a közelgő Zoom-hívásokhoz, mondja.

Tarte Cosmetics Tarteguard 30 ásványi por fényvédő, 28 dollár, Dermstore. com

Az SPF 30 faktorral ez egy áttetsző púderes fényvédő, amelyet útközben is fel lehet kenni. Megfizethetőbb is, mint más hasonló termékek, de még mindig tartalmazza a fizikai blokkolókat, a titán-dioxidot és a vas-oxidot, amelyek megvédik Önt a napsugárzástól, a vas-oxid pedig megakadályozza, hogy a látható fény behatoljon a bőrébe. Porolja be ezt a hajvonalába vagy a fejbőrébe, két olyan helyre, ahol nehéz (és nyálkás) lehet krémet felvinni.